Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dyniowo-ziemniaczana zupa z chrupiącymi pestkami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 185
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 185
Składniki
Umytą dynię przekrój w ok. 2/3 wysokości tak, by nie uszkodzić skóry. Delikatnie wydrąż łyżką miąższ. Odważ 50 dag, oczyść go z pestek i pokrój w grubą kostkę. Resztę miąższu możesz wykorzystać do innego dania, np. leczo.
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub oczyść z osłonki i bardzo drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę lub olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, dodaj pokrojoną dynię i ziemniaki. Wymieszaj, smaż 2-3 min.
Przesmażone warzywa posyp curry, wymieszaj. Zalej gorącym rosołem lub bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Zdejmij garnek z ognia.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlej do „wazy” z dyni. Pestki upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Posyp zupę tuż przed podaniem.
Czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety