Dyniowe curry z ośmiorniczkami

Dyniowe curry z ośmiorniczkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
drogie
Ośmiorniczki baby są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają i smakują świetnie. W gęstej zupie z dynią i mlekiem kokosowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • Ośmiorniczki baby - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Kapusta biała - 1/8 małej główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Puree z dyni - 200g
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Makaron chow mein - 80g
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Oczyszczenie ośmiorniczek jest bardzo proste!
    Ośmiorniczki rozkładamy na desce. Środkową część, pomiędzy głową a mackami wycinamy, jest niejadalna (możecie palcami wyczuć tam zgrubienie - to aparat gębowy).
    Główkę wywijamy na lewo i pozbywamy się z wszystkich wnętrzności.
    Macki obracamy. Od wewnętrznej strony w samym środku będzie widać kulkę. Wyjmujemy ją palcami. Teraz ośmiorniczki należy dokładnie umyć i przepłukać co najmniej 2 razy.

    Ośmiorniczki bardzo kurczą się przy gotowaniu.

  2. Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Smażymy na maśle ok 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ośmiorniczki. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę ściętą w paski i puree z dyni. Smażymy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Teraz dolewamy mleko kokosowe, szklankę wody (lub lekkiego bulionu), doprawiamy pastą curry.

    Zupę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ośmiorniczki zmiękną, czyli około 30-40 minut. Doprawiamy do smaku

    W tym czasie przygotowujemy makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Do miseczek wykładamy porcję makaronu, zupę i posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 stycznia
Pyszotka:))
fafiatko 15 stycznia
Przepyszna zupa!
Składniki
  • Ośmiorniczki baby - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Kapusta biała - 1/8 małej główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Puree z dyni - 200g
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Makaron chow mein - 80g
  • Szczypiorek do dekoracji
Składniki