Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kremowej konsystencji
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32668
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 237
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32668
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 237
Składniki
PRZYGOTOWANIE DYNI 1. Dynię rozkrawamy i obieramy 2. Wydrążamy pestki ze środka, 3. Kroimy na mniejsze części, 4. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, 5. Skrapiamy oliwą, 6. Posypujemy gruboziarnistą solą himalajską, 7. Wstawiamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika na 25-30 min.
PRZYGOTOWANIE BAZY DO ZUPY 1. Obieramy i drobno kroimy cebulę w kostkę, 2. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę na maśle klarowanym około 3 min, do zeszklenia, 3. Wcześniej obrany Czosnek kroimy w plasterki, i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość podsmażamy ok minuty, ciągle mieszając, 4. Uprzednio pokrojoną w plastry Marchew, Pietruszkę i Seler dodajemy do cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez chwilę (ja osobiście nie obieram marchewki ani pietruszki), 5. Po podsmażeniu całość podlewamy wodą (koniecznie ciepłą), 6. Dodajemy ziele angielskie, 7. Gotujemy ok 15 min.
PRZYGOTOWANIE PULPECIKÓW 1. Mielone mięso wołowe doprawiamy kminem rzymskim, pieprzem, solą himalajską i czarnuszką, 2. Formujemy pulpeciki o wielkości około 1,5 do 2 cm.
FINALIZACJA 1. Uprzednio przygotowane pulpeciki umieszczamy w przygotowanej bazie zupy, 2. Następnie dodajemy dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki, 3. Dodajemy Jalapeno pokrojone w plasterki, 4. Całość gotujemy 20 min, 5. Po upływie 20 min, wyciągamy kawałki dyni, część plastrów marchewki, pietruszki i wszystkie plasterki selera, 6. Przekładamy do blendera podlewamy 4 łyżkami wywaru i blendujemy na kremową gładką masę, 7. Przygotowaną masę przekładamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy, 8. Dodajemy śmietanę oraz starty ser Grana Padano, 9. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, 10. Całość gotujemy jeszcze około 4 min.