Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa zupa-krem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Składniki
Dynie umyć, odciąć wierzchy, wydrążyć. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w małe kawałki. Cebulę, marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę.
Por drobno pokroić. Chili oczyścić z pestek, posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa, smażyć na dużym płomieniu 1-2 minuty. Zalać winem, gotować 2 minuty.
Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20-30 minut.
Pestki dyni zrumienić bez tłuszczu. Odłożyć 4 łyżki śmietany, resztę wlać do zupy. Zmiksować na gładko, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę rozlać do dyniowych łupinek. Każdą porcję zupy udekorować kleksem śmietany, skropić dyniowym olejem i posypać pestkami dyni.
Czas przygotowania: około 50 minutŹródło: Życie na gorąco