Domowy rosół z makaronem

Domowy rosół z makaronem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Rosół z makaronem, to klasyka, która występuje w naszych domach. Każdy robi go po swojemu i jest zawsze smaczny, jak używa się dobrej jakości składników i przypraw. Zapraszam na mój:) Smacznego!

Składniki

  • Wywar drobiowy lub inny (u mnie):
  • 1 kg porcji rosołowej
  • 40 g selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, sól, liść lubczyku (świeży)
  • 200 g makaronu
  • natka pietruszki (gałązki do zaromatyzowania wywaru)
  • 80 g kalafiora

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i zalać zimną wodą do przykrycia całości. Gotować na małym ogniu z mięsem, zielem angielskim, liściem laurowym i gałązkami pietruszki.

  2. Cebulę umyć, przekroić na pół i zrumienić do czarnego koloru. Dodać do wywaru i gotować około 1,5 h. Na koniec gotowania dodać lubczyk (aby nie zdominował smaku rosołu).

  3. Wywar przecedzić. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dodać do rosołu. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.

  4. Makaron ugotować al' dente, odcedzić i przelać zimną wodą, aby się nie skleił. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno pokroić.

    Rosół podawać z makaronem, marchewką i pietruszką na wierzchu.

    Smacznego:)

Składniki
  • Wywar drobiowy lub inny (u mnie):
  • 1 kg porcji rosołowej
  • 40 g selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, sól, liść lubczyku (świeży)
  • 200 g makaronu
  • natka pietruszki (gałązki do zaromatyzowania wywaru)
  • 80 g kalafiora
Składniki