Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, zdrowa i sycąca zupa ze świeżych warzyw.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 115
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 252
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 94
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3327
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 115
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 252
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 94
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3327
Składniki
Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dusimy na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny.
Gdy wywar będzie już esencjonalny dodajemy warzywa. Możemy kupić gotową mieszankę warzyw mrożonych, ale ja dodatkowo dodaję od zupy jeszcze ziemniaki i cebulę, a na koniec gotowania mrożony groszek (żeby nie stracił koloru i pozostał chrupiący).
Jeśli nie macie gotowej mieszanki warzyw to na początek dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewkę i pietruszkę a w drobną kosteczkę cebulę. Brukselkę i fasolkę dodajemy w całości a kalafior dzielimy na mniejsze cząstki.
Przyprawiamy pieprzem, lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki i gotujemy nadal na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będą już miękkie, wyłączamy ogień i dodajemy mrożony groszek. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i solimy zupę do smaku.
Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym chlebem.
Smacznego! :)