Dania wigilijne – Tradycyjna zupa grzybowa

Dania wigilijne – Tradycyjna zupa grzybowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

Składniki

  • Pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 cebule
  • 5 dkg suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
  • Pół paczki masła (ok. 100 g)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opakowanie makaronu łazanki
  • Śmietana 18%

Przygotowanie

  1. Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Następnego dnia ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.

  2. Warzywa obrałem, umyłem i pokroiłem w nieduże kawałki. Ćwiartkę kostki masła (ok. dwóch łyżek) rozpuściłem w garnku, dodałem warzywa i poddusiłem. Dodałem pokrojone w kostkę cebule. Poddusiłem jeszcze kilka minut. Wlałem około litra wrzącej wody, osoliłem i ugotowałem warzywa do miękkości. Następnie wywar przecedziłem. Połączyłem wywar z grzybów, wywar z warzyw, grzybki i pozostałą część masła. Dodałem sól i pieprz do smaku.

  3. W tym czasie ugotowałem łazanki a następnie je odcedziłem.

  4. Na talerze włożyłem, każdemu według uznania, łazanki, które zalałem przygotowaną zupą. Według upodobań domowników dodałem łyżkę śmietany.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 27 listopada 2016
Przepyszna i bardzo aromatyczna zupa :) Wspaniałości <3
Facet_w_kuchni 02 grudnia 2016
Dziękuję :-)
Składniki
  • Pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 cebule
  • 5 dkg suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
  • Pół paczki masła (ok. 100 g)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opakowanie makaronu łazanki
  • Śmietana 18%
Składniki