Czernina owocowa

Czernina owocowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Za zwykłą czerniną nie przepadamy, wręcz przeciwnie...odrzuca nas sama myśl...ale co tam, przecież każdy preferuje to, co lubi. Nam przypadła do gustu czernina w stylu wegańskim, wspomnienie naszego dzieciństwa. W zależności od preferencji smakowych można modyfikować i ilością cukru, jak i śmietany.

Składniki

  • 1,5 kg czereśni
  • woda (do uzupełnienia)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
  • makaron świderki

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.

    Przecieramy przez sitko.

    Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.

    Podajemy z makaronem, u nas świderki.

Komentarze do przepisu (3)

ciacho50 10 lipca 2016
Zupka wygląda bardzo smacznie :)
Docherro 10 lipca 2016
Świetny pomysł:)
Jagoda50 10 lipca 2016
I to jest to, co bardzo lubie.
Składniki
  • 1,5 kg czereśni
  • woda (do uzupełnienia)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
  • makaron świderki
Składniki