Czarnina z kaczki z ziemniakami

Czarnina z kaczki z ziemniakami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
U nas dziś czarnina w innych regionach mówi się na tą zupę czernina lub czarna polewka, my strasznie uwielbiamy taką zupę czy to z kaczki czy z gęsi. Powiem tylko jedno czarninę równie dobrze można zepsuć w czasie gotowania.

Składniki

  • 1 kg dowolnych części kaczki,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 litra świeżej krwi z kaczki,
  • ocet według swego smaku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 g marchwi z mieszanki europejskiej,
  • 10-15 g świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolne części kaczki ( u mnie żołądki z trzech kaczek, wątroby, serca, łapki oraz skrzydła ) dodać również marchew z mieszanki europejskiej lub zwykłą marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować, jak już się zagotuje zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa, gotujemy podobnie jak rosół. W trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę ( ja mam swojską od mamy ), ziela angielskie oraz liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną.

  2. Gdy mięso jest już całkowicie miękkie i ze skrzydeł odchodzi od kości wtedy wlać przygotowaną krew ( przed spuszczeniem krwi z kaczki do salaterki wlać wodę, wsypać sól i wlać ocet, gdy spuścimy już krew wtedy dokładnie wymieszać aby krew się nie zsiadła ). Gdy już krew jest wlana zwiększyć gaz i szybkim ruchem łyżki dokładnie zamieszać aby krew dodana się nie zważyła, gotować z dodana krwią co chwilę mieszając przez co naj mniej 20 minut. Na koniec wkroić świeżą natkę pietruszki, zamieszać i zagotować zdjąć z ognia.

  3. Ugotowaną czarninę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem ,ziemniakami jak również z szarymi kluskami kto jak lubi. Niektórzy do czarniny dodają wiśnie lub suszone śliwki ja tego nie robię ponieważ moja rodzinka woli tradycyjną bez dodatku słodkich śliwek czy wiśni. U nas dziś podana tak jak za czasów mojego dzieciństwa czyli z ziemniakami ugotowanymi osobno.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 31 marca
Witam Panią.
Nigdy nie udało mi się zjeść czerniny i bardzo żąłuję. Mój wujek z sąsiadem jedli ,ale on... Czytaj całość »
Witam Panią.
Nigdy nie udało mi się zjeść czerniny i bardzo żąłuję. Mój wujek z sąsiadem jedli ,ale on mieszka za daleko i ponoć to musi być zupa ze świeżej krwi.
Czytałem , że dodaje się również suszone owoce. Pani nie dodaje ? I skąd Pani wzięła krew?
agnes72 31 marca
Mój szwagier ma kaczki ale gotowałam również z mrożonej
Dariusz-D 31 marca
A co z tymi owocami??
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg dowolnych części kaczki,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 litra świeżej krwi z kaczki,
  • ocet według swego smaku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 g marchwi z mieszanki europejskiej,
  • 10-15 g świeżej natki pietruszki.
Składniki