Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami

Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Rozgrzewające i gęste curry z dyni, czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • ok. 700 g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać)
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka 400 ml pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 250 g szpinaku
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć,
    W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć potem dodać czosnek i imbir, smażyć kilka minut, dodać przyprawy, zamieszać, dodać dynię.

  2. Całość chwilę smażyć, mieszając, żeby przyprawy zmieszały się z dynią.
    Zalać wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie.
    Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie.
    Dodać orzeszki, wymieszać.
    Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem.
    Jak lubicie można dodać więcej chilli.

Składniki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • ok. 700 g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać)
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka 400 ml pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 250 g szpinaku
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
Składniki