Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym

Ciecierzyca z białą kiełbasą w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Tak przygotowana ciecierzyca smakuje podobnie jak popularna fasolka po bretońsku, jeśli czasem zostaje Wam trochę rosołu, a nie chcecie po raz kolejny przygotowywać pomidorowej, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • 1 1/2 litra rosołu
  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Wieczorem ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy do moczenia na noc.

    Następnego dnia zagotowujemy rosół, do niego dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.

    Białą kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się ciecierzycy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i razem gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Składniki
  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • 1 1/2 litra rosołu
  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Składniki