Chłopski garnek

Chłopski garnek
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
Na gorąco, na ostro z nutką wiosny... Idealny pomysł na szybki obiad

Składniki

  • pół szklanki soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • pętko cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować w 2 litrach posolonej wody. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do soczewicy.

  2. . Cebulę pokroić w kostkę, również usmażyć, czosnek posiekać, dodać do cebuli. Pomidora pokroić w kostkę, dodać na patelnię z cebulą, poddusić parę minut. Przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą.

  3. Cukinie i paprykę, umyć pokroić w kostkę, dodać do garnka.

  4. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, gotować do miękkości.
    Koperek posiekać (wraz z łodygami) dodać do potrawy, gotować jeszcze parę minut.

Składniki
  • pół szklanki soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • pętko cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • kilka ziarenek pieprzu
Składniki