Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopska, bo każdy chłop ją chętnie zje i prawie każdy ją ugotuje. Chłopska - bo warzywna, ale sycąca. Kartoflanka - bo z ziemniaków.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Warzywa pokrój w kostkę (marchewkę, pietruszkę i seler - dość małą), por i pieczarki w plastry. W dużym garnku o grubym dnie rozpuść tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i por. Jeżeli dodajesz boczek - to dodaj go razem z cebulą (pokrojony w drobną kostkę).
Dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Smaż na dość mocnym ogniu, aż ziemniaki zaczną przywierać do dna. Dodaj pieczarki i posiekany grubo, zgnieciony czosnek
Zalej warzywa gorącym bulionem. W przypadku braku bulionu - może być woda, ale dodaj wtedy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i dodaj przyprawy - roztarty w dłoni majeranek i cząber oraz kminek. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane obficie zieleniną - najlepiej koperkiem lub pietruszką.