Chłodnik z cukinii i migdałów

Chłodnik z cukinii i migdałów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Pochodzące z Azji migdały to bogate źródło magnezu i miedzi. Oprócz właściwości zdrowotnych orzechy te są bardzo smaczne. Dlatego połączyłam je z cukinią. Po ugotowaniu powstała delikatna i kremowa zupa, a po schłodzeniu orzeźwiający chłodnik. Przyprawiłam delikatnie solą morską i gałką muszkatołową, by zachować jej subtelny i aksamitny smak. Całość idealnie uzupełnia rukola, pestki granatu oraz prażone lekko solone migdały.

Składniki

  • 500 g młodej cukinii, najlepiej żółtej
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa lub zmielony kwiat muszkatu
  • do podania:
  • prażone lekko solone migdały
  • młode listki rukoli
  • pestki granatu

Przygotowanie

  1. Do garnka wkładamy obrany ząbek czosnku, pokrojoną w kawałki cukinię, masło i uprażone migdały. Zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać tylko warzywa i orzechy. Gotujemy 20-30 minut. Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zupa jest smaczna na gorąco. Jednak latem najlepiej smakuje schłodzona, podana z pestkami granatu, młodymi listkami rukoli i posypana lekko solonymi migdałami.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 28 lipca
Idealny przepis na ciepłe lato :)
KulinarnaChwila 29 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • 500 g młodej cukinii, najlepiej żółtej
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa lub zmielony kwiat muszkatu
  • do podania:
  • prażone lekko solone migdały
  • młode listki rukoli
  • pestki granatu
Składniki