Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Andziar
Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca. Przygotować go może każdy - nawet ten, kto na co dzień niewiele ma wspólnego z kuchnią.

Składniki

Przygotowanie

  1. botwinkę i buraczki dokładnie myjemy, liście kroimy a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy liście i buraczki, gotujemy jeszcze 4 min. i dodajemy ocet, następnie odstawiamy do wystygnięcia, ogórek obieramy i myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki, jogurt łączymy z kefirem, dodajemy wystudzoną botwinkę z barszczem, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior, koperek i pietruszkę, całość doprawiamy solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki na około 60 min do schłodzenia, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posiekanymi ziołami.

Komentarze do przepisu (5)

golona102 10 lipca 2011
Ogólnie wporzo, tylko nie dawaj kostki rosołowej i gdzie to białko?
karolciaa 10 lipca 2011
Jak to gdzie...? Maślanka, śmietana, jajka... ;)
jagienkaaa 11 lipca 2011
Fajny przepis!
I w stu procentach go akceptuje!5!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki