Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki

  • 1 l kefiru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek botwiny
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy.
    Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 13 czerwca 2015
Pyszny. W sam raz na dzisiaj :)
kstr54 13 czerwca 2015
tez taki robie ale moj jest czerwony, wsz. jedno napewno pyszny!
Futka 14 czerwca 2015
Przepyszny chłodnik :)
Składniki
  • 1 l kefiru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek botwiny
  • sól ,pieprz
Składniki