Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: taura
Idealny obiad na upalne dni. W dodatku bardzo zdrowy :)

Przygotowanie

  1. Pęczek młodych buraczków posiekałam w malakserze. Łodyżki buraczków pokroiłam z małe kawałeczki. Buraczki i łodyżki włożyłam do garnka, zalałam wodą tak, aby tylko lekko przykrywała warzywa i dodałam kostkę rosołową. Wiem, wiem, kostka to grzech. Ale akurat nie miałam tak małej ilości bulionu, więc musiałam się nią wspomóc :) Gotowałam 20 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia.
    Dużego ogórka pokroiłam w kosteczkę, 2 pęczki rzodkiewki rozdrobniłam w malakserze, posiekałam pęczek koperku i pęczek szczypiorku.
    Kiedy buraczki i wywar były chłodne, dodałam posiekane warzywa i zioła, wcisnęłam ząbek czosnku, wlałam 800 ml maślanki, 400 ml kefiru, 200 ml śmietany 9% i zakwasiłam sokiem z połowy cytryny.
    Podałam z młodymi ziemniakami i jajkiem.
    Chłodnik smakuje zdecydowanie lepiej drugiego dnia, kiedy smaki się przejdą.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 18 lipca 2014
Wygląda wyśmienicie!
BEATA1978 18 lipca 2014
Robię bardzo podobnie. Pychotka. :-)
mufinka 19 lipca 2014
Wg mnie, jeden z LETNICH HITÓW! Pycha! :)))
Składniki