Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami

Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
W tym roku spróbowałam i zrobiłam jak się okazało pyszny chłodnik truskawkowy z mini ptysiami. Połączenie nieco zaskakujące, wiem, jednak ciekawe w smaku. Chłodnik truskawkowy zachwycił mnie swoją prostotą i łatwością wykonania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto na ptysie: Wodę i masło roztapiamy. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy trzepaczką bardzo energicznie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Studzimy.
    Chłodnik: Truskawki myjemy. Do garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Krótko mieszamy, aby truskawki lekko zmiękły. Studzimy. Miksujemy na gładki krem(można również przetrzeć przez sitko, aby nie było czuć pestek). Do wystudzonego musu dodajemy jogurt. Całość mieszamy.
    chłodnik truskawkowy podajemy z mini ptysiami.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 14 lipca 2019
mnie to polaczenie wcale nie zaskakuje, uwielbiam takie smaki :)
Składniki
Składniki