Chłodnik rzodkiewkowo-paprykowy

Chłodnik rzodkiewkowo-paprykowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż chłodnik. Chrupiące świeże warzywa zmieszane z schłodzoną śmietaną i jogurtem orzeźwią, zaspokoją głód i wyśmienicie smakują:)

Składniki

  • rzodkiewka 2 pęczki
  • papryka czerwona 1 szt
  • jogurt naturalny 300 g
  • jogurt naturalny grecki 200 g
  • śmietana 12% 200 g
  • koperek
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie

  1. Rzodkiewki dokładnie myjemy /ale nie obieramy/, kilka sztuk odkładamy do dekoracji a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobna kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, nasion i kroimy w kostkę. Jogurt naturalny zwykły, jogurt naturalny grecki i śmietanę doprawiamy do smaku solą /może być ziołowa/, pieprzem cytrynowym i mieszamy. Rzodkiewkę i paprykę mieszamy z jogurtami i śmietaną. Dekorujemy koperkiem i kawałkami warzyw.
    Do chłodnika możemy dodać posiekane młode listki rzodkiewek a koperku ile lubimy:)

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 07 lipca
Pyszotka na gorące dni lata :)
fafiatko 07 lipca
Ale nucisz pysznymi smakami no i będę musiała spróbować!
Maudie 09 lipca
Pyszny chłodniczek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • rzodkiewka 2 pęczki
  • papryka czerwona 1 szt
  • jogurt naturalny 300 g
  • jogurt naturalny grecki 200 g
  • śmietana 12% 200 g
  • koperek
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
Składniki