Chłodnik pieczonych buraków

Chłodnik pieczonych buraków
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
W upałach tracimy apetyt tym bardziej, że żołądki wypełniają nam litry wody, którymi próbujemy się chłodzić. To niebezpieczny okres a wartości odżywcze z jedzenia są nam niezbędne by się ...nie odwodnić. Samo picie wody nie pomoże.

Składniki

  • buraki małe - 70 dag
  • jogurt naturalny - 500ml
  • bulion warzywny - 800ml
  • oliwa
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy i bez obierania zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Po tym czasie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

  2. Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Do złotej cebulki wrzucamy kawałki buraków i smażymy około 10 minut. Całość podlewamy bulionem i gotujemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Zupę miksujemy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dekorujemy chłodnik - krem kiełkami rzodkiewki. Lekkie dające nam tylko 280 kcal danie na gorące dni.

    ...kolor tej zupy jest obłędny. Niestety zdjęcia zrobione moim starym kompakcikiem tego nie są w stanie oddać.

    Inne zupy i kremy znajdziecie w linku pod wpisem - zapraszamy.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 04 lipca 2013
Tak zrobiony chłodnik i do tego jeszcze kiełki to jest odjazdowy pomysł na chłodnik , biorę do swojej książki :)
babciaaneczka 05 lipca 2013
Następny chłodnik do książki, pozdrawiam.
srk76 07 lipca 2013
Kiedys nie przepadałem za chłodnikami. Aneta to zmieniła - polubiłem zupki na zimno :)
Składniki
  • buraki małe - 70 dag
  • jogurt naturalny - 500ml
  • bulion warzywny - 800ml
  • oliwa
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki
Składniki