Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw lub owoców, które mamy właśnie pod ręką. Najważniejsze, by dobrze ją schłodzić przed podaniem. Chłodnik ogórkowy jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje.

Składniki

  • 1 litr maślanki
  • 5 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz biały i sól

Przygotowanie

  1. Maślankę przelewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem.

Składniki
  • 1 litr maślanki
  • 5 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz biały i sól
Składniki