Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy zaczynają się ciepłe dni, trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na obiad niż chłodnik litewski. Ta sycąca i orzeźwiająca zupa z pewnością doda wam energii i sił, aby przetrwać każdą, nawet największą, falę gorąca.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2228
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 41
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 47
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2228
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 41
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 47
Składniki
Botwinkę umyj dokładnie, oczyść z zanieczyszczeń i ziemi. Następnie odetnij buraczki, obierz je oraz posiekaj w kostkę. Pozostałości również należy drobno posiekać.
Zagotuj wcześniej przygotowany rosół, dodaj buraki i łodygi. Przykryj garnek i gotuj przez około 15 minut aż do momentu, gdy buraczki zrobią się odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania, dorzuć również liście. Tak przygotowany wywar należy ostudzić.
Dodaj do zawartości kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, szczypiorek, koperek oraz jednego ogórka. Ogórka wcześniej obierz i pokrój w kostkę, możesz również zetrzeć go na tarce.
Nie zapomnij o przyprawach, które podkreślą smak – czosnek, sól i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Chłodnik wstaw do lodówki, aby się schłodził.
Chłodnik litewski należy podawać z ugotowanymi jajkami wcześniej pokrojonymi w kostkę, startym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Można również udekorować danie, posypując go posiekaną zieleniną.
Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się w lecie podczas ciepłych dni. Pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce.