Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Lekki, pyszny i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek to danie idealne na lato. Uwielbiam go za moc właściwości odżywczych, wspaniały smak, piękny kolor oraz cudowne orzeźwienie, które jest niezastąpione w upalne dni.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • ogórki gruntowe (około 280 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek (około 120 g)
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 ząbek młodego czosnku
  • 500 ml maślanki
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • + jajko (do podania)

Przygotowanie

  1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy sok z cytryny i studzimy zawartość.

  2. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy je z płaską łyżeczką soli. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W dużej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu i schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.

Komentarze do przepisu (8)

Facet_w_kuchni 19 czerwca
Brawo :) Niezastąpiony w te upalne dni...
Docherro 19 czerwca
Najlepszy ze wszystkich...pycha...:)
Idealny chlodniczek, smacznie i zdrowo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • ogórki gruntowe (około 280 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek (około 120 g)
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 ząbek młodego czosnku
  • 500 ml maślanki
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • + jajko (do podania)
Składniki