Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Chłodnik sezonowy, idealny na letnie dni. Przyrządzany z botwinki i u którego podstawę stanowi kwaśna śmietana. Jest potrawą kuchni polskiej i litewskiej.

Składniki

  • 2 średnie pęczki botwinki
  • 1 duży ogórek
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 ml maślanki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraczki obrać i pokroić z łodyżkami. Liście też drobno posiekać. Buraczki z łodyżkami podgotować przez około 15 minut i na 5 minut dorzucić do nich liście. Zakwasić octem winnym.Pozostawić na chwilę do wystudzenia.

  2. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki posiekać na drobne kawałki. Połączyć z botwinką (nie odcedzać z niej wody).
    Do warzyw wlać jogurt, śmietanę i maślankę. Koperek drobno posiekać i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ugotować jajka na twardo i obrać ze skorupek

  3. Chłodnik schłodzić przed podaniem.

  4. Podawać z jajkiem i rzodkiewką:)


    Smacznego:)!

Składniki
  • 2 średnie pęczki botwinki
  • 1 duży ogórek
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 ml maślanki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Do smaku: sól, pieprz
Składniki