Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Super zdrowe danie na obiad.

Składniki

  • Jogurt naturalny 1/2 litra
  • śmietana 250 ml
  • botwinka 1 pęczek
  • filet z kurczaka 15 dag
  • ogórek gruntowy 2 szt
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • jajko na twardo 6 szt
  • sól do smaku
  • cukier 5 gram
  • kwasek cytrynowy do smaku

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania
    Wykonanie:
    Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę i ogórki , zieleninę i mięso. Całość zamieszać przyprawić solą i cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić cząstki jajek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Składniki
  • Jogurt naturalny 1/2 litra
  • śmietana 250 ml
  • botwinka 1 pęczek
  • filet z kurczaka 15 dag
  • ogórek gruntowy 2 szt
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • jajko na twardo 6 szt
  • sól do smaku
  • cukier 5 gram
  • kwasek cytrynowy do smaku
Składniki