Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Chłodnik litewski, to idealna zupa na upalne dni. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chłodnik litewski w oryginale podawany był z gotowanymi szyjkami raków lub też z kawałkami gotowanej gęsiny.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • kilka młodych buraczków
  • 2 gruntowe ogórki
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • kilka rzodkiewek (im więcej tym chłodnik będzie ostrzejszy w smaku)
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 1 litr naturalnego kefiru
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie.

    Jajka gotujemy na twardo.

    Liście buraczków drobno kroimy. Buraczki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wszystko zalewamy bardzo małą ilością wody, dodajemy sok z połowy cytryny (dzięki temu buraczki nie stracą koloru) i dusimy pod przykryciem, około 10 minut.

    W tym czasie drobno kroimy pozostałe składniki.

    Kiedy botwinka i buraczki zrobią się kruche (nie wolno ich rozgotować), odstawiamy je do zupełnego wystygnięcia.

    Do zimnych buraczków dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

    Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Podajemy na zimno z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 22 sierpnia 2014
Potwierdzam że jest pyszny, robię od lat identyczny.
Składniki
  • 2 pęczki botwinki
  • kilka młodych buraczków
  • 2 gruntowe ogórki
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • kilka rzodkiewek (im więcej tym chłodnik będzie ostrzejszy w smaku)
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 1 litr naturalnego kefiru
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
Składniki