Chłodnik burakowy

Chłodnik burakowy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dziwonia
Doskonały i smaczny chłodnik na gorące dni - przepis zaczerpnięty z książki pana Henryka Dębskiego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Po przestudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  2. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki.

  3. Rzodkiewkę umyć i pokroić w paseczki.

  4. Koperek i szczypiorek posiekać.

  5. Mleko połączyć ze śmietaną i roztrzepać trzepaczką. Do mleka dodać buraki, rzodkiewki, ogórki, zieleninę oraz pokrojone w kostkę jajka (jajko na osobę).

  6. Doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin do naciągnięcia.

Składniki
Składniki