Chłodnik arbuzowy z salsą

Chłodnik arbuzowy z salsą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Na taką pogodę jak teraz wszelkie chłodniki są idealne. To wersja niecodzienna bo chłodnik z arbuza i melona z salsą z ogórka. Orzeźwiająca, elegancka przystawka

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • ½ kg melona
  • ok. 1/3 łyżeczki tabasco
  • SALSA
  • 100 g arbuza
  • 100 g melona
  • 100 g ogórka
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z melona i arbuza wyciągnąć pestki i oba zmiksować na gładkie pure. Doprawić tabasco zgodnie z preferencjami ostrości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

    Zrobić salsę: melona, arbuza i ogórek pociąć na drobną kostkę, dodać posiekane zioła, imbir, sok z limonki I oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.

    Podawać chłodnik z kilkoma łyżeczkami salsy na wierzchu.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 12 sierpnia
Pyszotka:))
konhambos 29 sierpnia
Cudowny przepis, tylko jakiego melona uzywasz? Galia? Cukrowego? Miodowego? Kantalupa? Czy moze to jest obojetne?
wjosna 29 sierpnia
najczęściej ożywałam galia, albo miodowego, ale właściwie to bez znaczenia - musi być dojrzały, miękki i... Czytaj całość »
najczęściej ożywałam galia, albo miodowego, ale właściwie to bez znaczenia - musi być dojrzały, miękki i słodki
Składniki
  • 1 kg arbuza
  • ½ kg melona
  • ok. 1/3 łyżeczki tabasco
  • SALSA
  • 100 g arbuza
  • 100 g melona
  • 100 g ogórka
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Składniki