Chłodnik

Chłodnik
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olina102
W upalne dni najlepsza zupa pod słońcem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i dzielę na ćwiartki. Buraczki i twarde części botwinki gotuję do miękkości. Buraczki wystudzone ścieram na grubej tarce. Do wywaru wrzuconą pokrojoną botwinę i starte buraczki wraz z łodyżkami. Odstawiam do ostygnięcia.

  2. Rzodkiewkę kroję w półtalarki, ogórka ścieram na grubej tarce. Koperek kroję drobno.

  3. Mieszam jogurt z kefirem. Wlewam go do wystudzonej zupy. Dodaję rzodkiewki, ogórek i koperek. Przyprawiam solą, pieprzem i cytryną.

  4. Podaję z ćwiartkami jajek. Pyszności

Komentarze do przepisu (2)

pezetuk 10 maja 2012
Potwierdzam :) to bardzo pyszna zupka :)
maxymil 14 maja 2013
zupka jest przepyszna,po raz pierwszy zrobiłem z rzodkiewką i wyszła super.
Składniki
Składniki