Chłodnik:

Chłodnik:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
W takie upały najlepiej smakują chłodniki z młodych warzyw, które mam w swoim przydomowym ogródku.

Składniki

  • 1 litr maślanki, jogurtu lub kefiru
  • 330 ml śmietany 18%
  • 4 ugotowane, młode buraczki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek świeżego koperku

Przygotowanie


  1. Buraczki ugotować, zalać zimną wodą i obrać.
    Zetrzeć na dużych oczkach.
    Maślankę lub jogurt bądź kefir przelać do większego naczynia, dodać śmietankę, wymieszać.
    Połączyć ze startymi buraczkami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek z koperkiem.
    Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
    Przed podaniem mocno schłodzić.
    Podać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
    Udekorować .

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 21 czerwca 2019
Pyszny i zdrowy…:)
catha 22 czerwca 2019
Kolorowy i zdrowy...szkoda że w mojej rodzinie nie chcą jeść chłodników...a ja cierpię;)
Składniki
  • 1 litr maślanki, jogurtu lub kefiru
  • 330 ml śmietany 18%
  • 4 ugotowane, młode buraczki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek świeżego koperku
Składniki