Chłodnik

Chłodnik
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Chłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :)

Składniki

  • 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek
  • sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno w ten sam sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje

  2. Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka.

Składniki
  • 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek
  • sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo
Składniki