Chłodnik

Chłodnik
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Z chłodnikiem to jest śmieszna sprawa. Gdy byłam dzieckiem jadłam chłodnik, który robiła moja babcia, jednak nie był to taki chłodnik jaki ma większość ludzi w głowie gdy słyszy tą nazwę. Mój chłodnik to była najpyszniejsza na świecie zupa owocowa, podawana w letniej temperaturze z grzankami lub sucharkiem. Oj tak, nawet nie wyobrażacie sobie jak długo byłam przekonana, że chłodnik to jest właśnie to. Kiedyś nieświadoma błędu chciałam go zjeść i byłam wielce rozczarowanym i zasmuconym małym dzieckiem jak dostałam zimną zupę z botwinki. Wtedy chyba zbuntowałam się i klasyczny chłodnik litewski przestałam lubić. Po kilku latach przekonałam się jednak do tej zupy i okazało się, że robiona z odpowiednich proporcji jest naprawdę pyszna, chociaż nadal zupy na zimno to nie jest coś za co oddam życie.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 390g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 350ml bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 2,5 łyżki koperku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier

Przygotowanie

  1. Botwinkę oczyścić i pokroić i ugotować w bulionie z sokiem cytrynowym.

    Gotowy wywar schłodzić w lodówce.

    Do jogurtu dodać pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pokrojonego ogórka i posiekany koperek oraz szczypiorek.

    Do jogurtu dodać schłodzony wywar z botwinki i wszystko wymieszać.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
    Schłodzić w lodówce 2-3 godziny aż smaki się przejdą.

    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z gotowanymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 18 stycznia 2014
Na pewno bardzo smaczne,chociaż ja robię chłodnik trochę inaczej-nie na jogurcie,tylko kwaśnym mleku i... Czytaj całość »
Na pewno bardzo smaczne,chociaż ja robię chłodnik trochę inaczej-nie na jogurcie,tylko kwaśnym mleku i śmietanie oraz oprócz botwiny na zakwasie buraczanym (domowym),a jako dodatek szyjki rakowe. Jeśli zainteresuje Cie mój przepis,to służę radą.Pozdrawiam.
btylza 22 lutego 2014
Ja podobnie jak panterB2 zamiast jogurtu używam kefiru. moja Mamusia pochodziła z kresów wschodnich i... Czytaj całość »
Ja podobnie jak panterB2 zamiast jogurtu używam kefiru. moja Mamusia pochodziła z kresów wschodnich i specjalizowała się w takim chłodniku. Do niego podawała ,,kraszone" boczkiem ziemniaczki. Miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Klaudia7 29 lipca 2014
A czy liście i łodygę też wkrajać do chłodnika?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 390g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 350ml bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 2,5 łyżki koperku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier
Składniki