Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedno z błyskawicznych domowych dań, jednogarnkowych, do syta :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Primo po pierwsze - skąd wziąć taką mrożonkę? 1. przy każdej okazji używania warzyw w kuchni, wrzucić garstkę do pojemnika w domowej zamrażarce :) - w międzyczasie, przy okazji, mimochodem :) 2. kupić gotową mieszankę warzywa na patelnię Wrzucam do garnka warzywa, zalewam woda tak, żeby zupa była bardzo gęsta i zagotowuję.
Po 10 minutach zupa bulgocze porządnie i warzywa są miękkie albo co najmniej aldente. Dodaję przyprawę (podlaska przyprawa orientalna) i przecier pomidorowy. Przecieru tyle, żeby zupa utrzymała swoją gęstość, zwykle na 2 szklanki pokrojonych warzyw 1 szklankę przecieru. Gotowa passata pewnie da radę, ale polecam zrobić kilka butelek w sezonie. Przepis na przecier jest w linku do skopiowania i wklejenia do przeglądarki (naprawdę często się przydaje w kuchni): https://smaker.pl/przepis-przecier-pomidorowy-w-godzine,125921,domowapiwniczka.html