Bulion z chrupiącymi warzywami

Bulion z chrupiącymi warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Rosół ze świeżymi warzywami to nietypowy sposób podania, ale jest bardzo ciekawy. Warto spróbować go teraz, gdy bez problemu kupimy chrupiące warzywa - groszek cukrowy, kalarepkę, jarmuż.

Składniki

  • Bulion - 1l (wołowy lub drobiowy - jaki wolicie)
  • Grzyby mun - 2 szt duże
  • Mięso z udka kurczaka (bez kości) - 4szt
  • Marchew - 1szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Groszek cukrowy - szklanka
  • Przyprawy:
  • liść limonki kafir - 3szt
  • kolendra w proszku, kumin w proszku,
  • pieprz, sos sojowy
  • Makaron sojowy - 200g

Przygotowanie

  1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
    Mięso z kurczaka też kroimy w paski.

    Do gotującego się bulionu (może być z poprzedniego dnia) dodajemy przyprawy, grzyby mun i kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut,

    W tym czasie przygotowujemy warzywa - marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy na kawałki. Liście jarmużu kroimy w paski. Z groszku obcinamy końcówki.
    Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

    Na talerzu układamy makaron i warzywa. Zalewamy gorącym bulionem i od razu podajemy.

Składniki
  • Bulion - 1l (wołowy lub drobiowy - jaki wolicie)
  • Grzyby mun - 2 szt duże
  • Mięso z udka kurczaka (bez kości) - 4szt
  • Marchew - 1szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Groszek cukrowy - szklanka
  • Przyprawy:
  • liść limonki kafir - 3szt
  • kolendra w proszku, kumin w proszku,
  • pieprz, sos sojowy
  • Makaron sojowy - 200g
Składniki