Brokułowy zielony krem

Przepis dnia 2008-09-13
Brokułowy zielony krem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: fRESSKA
Pyszny i rozgrzewający zielony krem

Składniki

Przygotowanie

  1. obrać i p[okroic ziemniaki i czosnek. Umyć pora, przekroić go wzdłuż na pół i jeszcze raz wypłukać, pokroić. Umyć brokuły, oddzielić różyczki od łodygi, łodygę oczyścić i drobno pokroić. W garnku o grybym dnie rozgrzać oliwę i przesmazyć 3 minuty: ziemniak, czosnek, pora, łodyę brokułów i ziele angielskie. Dolać wodę, dodać kostki rosołowe, gotować 10 minut. Dodać sok z cytryny, cukier i różyczki brokułów. Gotować na małym ogniu dalsze 10 minut. Wyjąć 4 małe różyczki brolulów do ozdoby. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem, podgrzać. Przed podaniem połozyć na każdym talerzu po różyczce brokułów, wlać łyżkę smietany lub posypać groszkiem ptysiowym.

Składniki
Składniki