Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa ze świeżej botwiny , pysznych świeżych buraków .
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Botwinkę , natkę pietruszki , koper myję , osuszam i siekam na drobno . Odkładam na bok do miseczki Buraczki obieram , myję i kroję w plasterki lub małe kawałki . Posypuje cukrem i polewam octem , dzięki czemu puszczą sok . Ziemniaki obieram , myję , kroję w kostkę i gotuje w osobnym garnku , w takiej ilości wody aby przykryła ziemniaki . Gotuję do miękkości ze szczyptą soli oraz łyżką masła . Do garnka z około 3 litrami wody wkładam kość . Kiedy woda już wrze , zaczną się zbierać szumy . Zbieram je za pomocą małego siteczka , tak długo aż powierzchnia wody będzie czysta . Kość gotuję około 25 minut . Następnie dodaję obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę , plaster selera oraz obrany korzeń pietruszki . Również wkładam buraczki razem z sokiem , który puściły .Dodaję również pieprz ziarnisty , liście laurowe , ziele angielskie oraz kostkę rosołową . Gotuję jeszcze około 20 minut i wyjmuję kość . Dodaję posiekaną botwinkę z pietruszką oraz koprem . Gotuję na małym ogniu około 15 minut .
Na koniec dodaję ugotowane do miękkości ziemniaki , razem z wodą w której się gotowały . Jeżeli daliśmy jej zbyt dużo można troszkę odlać . Mąkę rozbijam w zimnej wodzie , w ilości około 1/4 szklanki . Mieszając dodaję do zupy. Śmietanę rozbijam z odrobiną wywaru - około 1/4 szklanki i dodaję do zupy . Całość smakuję , jeżeli trzeba doprawiam solą oraz pieprzem . Na koniec dodaję obrany i posiekany ząbek czosnku . Botwinkę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem .