Botwinka wegetariańska

Botwinka wegetariańska
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jak co wiosnę „nadciągają” nowalijki. Zawsze z wielką niecierpliwością czekam na tę porę roku. Jednak w tym roku wiosna przyniosła nie tylko młode warzywa. Przyszły i nowe, choć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową i boczusiem, i golonką, i…no dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku. <AG>

Składniki

  • 1 włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 pęczek koperku
  • 180 g wędzonego tofu
  • 2 jajka
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula (do okraszenia ziemniaków)
  • 100 ml oleju
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 min. na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki. Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego. Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

    Jajka gotujemy na twardo.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą.

    Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.

Składniki
  • 1 włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 pęczek koperku
  • 180 g wędzonego tofu
  • 2 jajka
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula (do okraszenia ziemniaków)
  • 100 ml oleju
  • Cukier
  • Sól, pieprz
Składniki