Botwinka na zakwasie

Botwinka na zakwasie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Ulubiona wiosenna zupa w zimowej wersji :)

Składniki

  • mięso lub kości na bulion
  • słoik botwinki lub pęczej świeżej
  • zakwas z buraków szklanka
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek
  • ziola bulionowe: lisc i zleie, pieprz i sol, platki chili
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • koperek pocięty łycha
  • śmietana do zabielenia- łycha

Przygotowanie

  1. Przez pół godziny obgotowuję kości bulionowe i potem dodaje pokrojone warzywa i przyprawy bez soli. Po kolejnej półgodzinie, jak ziemniaki zmiękną dodałam słoik botwinki i szklankę zakwasu. Całość podgotowuję ale nie dopuszczam do zawrzenia. Wyłączam ogień.
    Jeśli używa się świeżej botwiny to trzeba ja przegotować około pięciu minut i zakwas dodać po wyłączeniu ognia.

  2. Zabielam zupę zahartowaną śmietana i dodaję koperek, doprawiam do smaku solą. Jeśli sól dodamy na końcu będzie bardziej wyczuwalna i można ograniczyć jej ilość.

  3. Smacznego!

Komentarze do przepisu (20)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 lutego 2018
Jaki dobry pomysl: botwinka w sloiki. Pozostali moga tylko pomarzyc :-)
fafiatko 19 lutego 2018
wiesz, w sezonie zawsze jest nadmiar, a przetwory z botwiny bardzo szybko sie robi, a zima jest od tego zeby wyjadac... Czytaj całość »
wiesz, w sezonie zawsze jest nadmiar, a przetwory z botwiny bardzo szybko sie robi, a zima jest od tego zeby wyjadac zapasy :)
Konto usunięte 19 lutego 2018
Aż zapachniało wiosną :D.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso lub kości na bulion
  • słoik botwinki lub pęczej świeżej
  • zakwas z buraków szklanka
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek
  • ziola bulionowe: lisc i zleie, pieprz i sol, platki chili
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • koperek pocięty łycha
  • śmietana do zabielenia- łycha
Składniki