Botwinka na bogato

Botwinka na bogato
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: maluszekk
Wersja dla tych, dla których zwykła botwinka jest za mało syta

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 średni czerwony burak
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • około 5 ziemniaków
  • 200 g dobrego kabanosa
  • 2 kostki rosołowe
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny (jakieś 2 łyżki)

Przygotowanie

  1. Buraczki (również te z botwiny), korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i kabanosy pokroić i zalać około 1,5 litra wody. Dodać kostkę rosołową i pieprz. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pocięte liście botwiny, pokrojony drobno czosnek, cukier, sok z cytryny i gotować jeszcze jakieś 15 min. Można dodatkowo ugotować jajko na twardo.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 11 maja 2013
Botwinka z kabanosem , całkiem fajny eksperyment , pozdrawiam cieplutko :))
maluszekk 11 maja 2013
Z dumą pochwalę się, że eksperyment bardzo udany :) Pozdrawiam
Składniki
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 średni czerwony burak
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • około 5 ziemniaków
  • 200 g dobrego kabanosa
  • 2 kostki rosołowe
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny (jakieś 2 łyżki)
Składniki