Botwinka

Botwinka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
jedna z pierwszych zup jaką gotuję w nowym sezonie warzywnym :)

Składniki

  • 3 pęczki młodej botwinki
  • 2 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa i podsmażyć przez parę minut. Botwinkę umyć, buraczki pokroić, liście poszatkować wraz z łodygami. Wrzucić do garnka z marchewką i ziemniakami, chwilę razem podsmażyć.

  2. Wlać bulion warzywny, całość zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sok z cytryny i posiekany na drobno koperek. Śmietanę i mąkę rozrobić z odrobiną wody, zahartować i dodać do zupy.

  3. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo (jak kto lubi).

Składniki
  • 3 pęczki młodej botwinki
  • 2 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
Składniki