Botwinka

Botwinka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

Składniki

  • Pęczek botwinki z buraczkami
  • + dodatkowo 2 buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1/3 pora
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 4 młode ziemniaczki
  • Cukier trzcinowy
  • Ocet jabłkowy
  • Jogurt naturalny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Buraczki, marchewkę i pora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do około 1,3 litra gorącego bulionu i gotujemy przez 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno botwinkę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i gotujemy wszystko przez około 20 minut.

    W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kostkę młode ziemniaczki.

  2. Całość dosładzamy cukrem trzcinowym, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zabielamy jogurtem naturalnym*. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaczki.

    * Najlepiej odlać odrobinę wywaru do szklanki, dodać jogurt, wymieszać trzepaczką i dodać do zupy.

    Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Botwinka jest intensywna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

aaasikkk 22 czerwca 2014
Mniam, pyszna, mocno buraczana! Dobra metoda zabielać jogurtem zamiast śmietaną.
Obserwator 22 czerwca 2014
Ciekawe , z jakiem jeszcze nie jadłem.
GREGORHSPEED 22 czerwca 2014
Uwielbiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pęczek botwinki z buraczkami
  • + dodatkowo 2 buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1/3 pora
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 4 młode ziemniaczki
  • Cukier trzcinowy
  • Ocet jabłkowy
  • Jogurt naturalny
  • Sól
  • Pieprz
Składniki