Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam więc rozgrzewającą zupę: biały krem z fasolą, gruszką i pietruszką. Niech choć na talerzach będzie biało, skoro za oknem nie jest! To jest świetna, sycąca, aromatyczna i w dodatku bezglutenowa zupa. Możesz ją podać na obiad (wtedy najlepiej z pieczywem) lub na rozgrzewającą kolację po spacerze. Aby łatwo przygotować tę zupę, trzeba mieć ugotowaną białą fasolę. Warto dzień wcześniej przygotować fasolę lub ewentualnie użyć puszek.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
Na początku wiadomo, że trzeba ugotować namoczoną wcześniej fasolę. Wspomniałam o tym wyżej, a teraz zakładam, że już masz ugotowaną białą fasolę. Tylko wtedy można poczynić następne kroki.
Obierz wszystkie warzywa i dodatki. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Resztę warzyw i owoców pokrój w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, całość podsmażaj przez około 5 minut.
Dodaj ziemniaki, pietruszki, gruszki, fasolę, posiekany koperek i suszony estragon, podsmażaj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorący bulion warzywny i wrzuć całe gałązki tymianku. Ja użyłam świetnego, wyrazistego bulionu z obierek (jak przygotować bulion z obierek – instruktaż znajdziesz na blogu). Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez jakieś 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania wyjmij gałązki tymianku i zmiksuj zupę na gładko, dolewając roślinne mleko. W razie potrzeby, jeśli biały krem jest dla Ciebie zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu albo gorącej wody, przypraw na koniec solą i białym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksuj.
Gotowy biały krem z fasolą rozlej do ładnych miseczek, udekoruj świeżym tymiankiem i serwuj zupę od razu, bo najlepiej smakuje gorąca. Ja podałam tę wyjątkową fasolówkę z grzankami przygotowanymi z domowej bagietki z czosnkiem.