Biała zupa rybna

Biała zupa rybna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na białych warzywach korzeniowych.

Składniki

  • Filet z tłustszej ryby- u mnie płat karpia, może być łosoś 35 dag
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, kawałek, por kawałek,
  • cebula, czosenk 2 ząbki
  • przyprawy i dodatki: sól, pieprz, chili, koperek, skórka z cytryny,
  • ziele angielksie, liść laurowy
  • ziemniaki 6 szt, woda 1l
  • śmiatana 18% lub mleko kokosowe
  • jeśli mamy to: łebki bez oczu, i kregosłupy z filetowania innych ryb

Przygotowanie

  1. Wrzuciłam warzywa i pozostałości z filetowania ryb do garnka i zagotowałam. Na później zostawiłam jeden ząbek czosnku i koperek. i skórkę z cytryny.


    Po 15 minutach dodałam pokrojony filet.
    W sumie po trzydziestu minutach od zagotowania wody można kończyć zupę.

    Wyłowiłam z niej warzywa, zielonego pora wyrzuciłam, marchew odłożyłam, a łebki i kręgosłupy obrałam z mięsa.

    Wyłowiłam pozostałe białe warzywa oprócz ziemniaków i zmalaksowałam je. Do nich dodałam śmietanę w ten sposób ja hartując.

    Wyjęłam tez filet ryby, obrałam go ze wszystkich ości i w kawałkach dodałam do zupy wraz ze zmiksowanymi warzywami, i kawałeczkami mięsa z łebków- policzki są przepyszne.
    Zupę zagotowałam na 5 minut, dodałam przeciśnięty czosnek, posoliłam, popieprzyłam, jeszcze starłam odrobinę skórki ze sparzonej cytryny.

  2. Po wyłączeniu ognia dodałam posiekany koperek.
    Marchewkę pokroiłam i dodałam do zupy.

    Jest to przepis inspirowany zupą z knajpki Boston Port.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (31)

Docherro 27 lutego 2019
No i co ja mam powiedzieć,przepis super nie słyszałam o tak zrobionej zupie...musi bosko smakować...a co do... Czytaj całość »
No i co ja mam powiedzieć,przepis super nie słyszałam o tak zrobionej zupie...musi bosko smakować...a co do łebków to bardzo lubię z karpia:)
kucharka-amatorka 27 lutego 2019
Przepadam za takimi zupami.
pelen_brzuszek 27 lutego 2019
jak dawno takiej nie jadłam...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Filet z tłustszej ryby- u mnie płat karpia, może być łosoś 35 dag
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, kawałek, por kawałek,
  • cebula, czosenk 2 ząbki
  • przyprawy i dodatki: sól, pieprz, chili, koperek, skórka z cytryny,
  • ziele angielksie, liść laurowy
  • ziemniaki 6 szt, woda 1l
  • śmiatana 18% lub mleko kokosowe
  • jeśli mamy to: łebki bez oczu, i kregosłupy z filetowania innych ryb
Składniki