Bawarska zupa ziemniaczana

Bawarska zupa ziemniaczana
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
przepis od P. Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi drobnymi zmianami

Składniki

  • ziemniaki 5-6 szt
  • boczek ok 20 dag
  • kiełbasa ok 30 dag
  • cebula 1 szt
  • barszcz biały w butelce 4-5 łyżek
  • bulion
  • papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
  • majeranek, tymianek, liść laurowy,
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem, dodać liść laurowy, gotować,
    2. boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, razem smażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu aż cebula się zrumieni, jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, odlać nadmiar, dodać do wędliny paprykę słodką, chwilkę jeszcze trzymać na ogniu, uważając, bo papryka łatwo się przypala, wrzucić wszystko do ziemniaków, gotować do miękkości,
    3. jak już będą miękkie wlać 4-5 łyżek barszczu, dodać majeranek, tymianek i pieprz, w razie konieczności dosolić,




    smacznego

Składniki
  • ziemniaki 5-6 szt
  • boczek ok 20 dag
  • kiełbasa ok 30 dag
  • cebula 1 szt
  • barszcz biały w butelce 4-5 łyżek
  • bulion
  • papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
  • majeranek, tymianek, liść laurowy,
  • sól, pieprz
Składniki