Barszcz zabielany z ziemniakami.

Barszcz zabielany z ziemniakami.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
To barszcz, jaki robiła moja mama. Zabielany śmietanką i podany z ziemniakami.

Składniki

  • Bulion:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • por
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki pieprzu (ziarnistego)
  • łyżka soli
  • Barszcz:
  • 4 - 5 upieczonych w piekarniku buraków
  • duże kwaśne jabłko
  • 0,5 l zakwasu z buraków (zobacz inne moje przepisy)
  • ok. 100 g kwaśnej śmietany
  • Ziemniaki - 2 szt na osobę.

Przygotowanie

  1. Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
    Ok. pół godziny przed końcem gotowania dodaj przyprawy.

  2. Do gotowego bulionu dodaj starte na dużych oczkach upieczone buraki i jabłko.
    Gotuj jeszcze, aż wywar nabierze ładnego koloru - ok. pół godziny
    Przecedź wywar.

  3. Do przecedzonego wywaru wlej zakwas i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.
    Dopraw zahartowaną śmietaną. (Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka).
    Dopraw do smaku i podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
    Możesz posypać koperkiem.

Komentarze do przepisu (2)

bozka44 04 października 2013
uwielbiam barszcz czerwony. Musisz sprobowac w mojej wersji zabielam smietanka slodka kremowka z woreczka i podaje z... Czytaj całość »
uwielbiam barszcz czerwony. Musisz sprobowac w mojej wersji zabielam smietanka slodka kremowka z woreczka i podaje z ziemniaczkami dokladnie ubitymi. Tak narobiles mi smaka, ze jutro zabieram sie do rzeczy. Pozdrawiam.
Wiech_K 04 października 2013
Podobnie robi moja teściowa. A ja, po cichutku, żeby nikt nie słyszał przyznam Ci się do jednej rzeczy - nie... Czytaj całość »
Podobnie robi moja teściowa. A ja, po cichutku, żeby nikt nie słyszał przyznam Ci się do jednej rzeczy - nie lubię zabielanego barszczu. ;-)
Pozdrawiam.
Składniki
  • Bulion:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • por
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki pieprzu (ziarnistego)
  • łyżka soli
  • Barszcz:
  • 4 - 5 upieczonych w piekarniku buraków
  • duże kwaśne jabłko
  • 0,5 l zakwasu z buraków (zobacz inne moje przepisy)
  • ok. 100 g kwaśnej śmietany
  • Ziemniaki - 2 szt na osobę.
Składniki