Barszcz z pieczonych buraków

Barszcz z pieczonych buraków
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny barszcz czerwonych na pieczonych burakach :-)

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i dokładnie pakujemy każdego buraka osobno w folii aluminiowej. Zapakowane buraki przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę.
    Upieczone buraki odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o grubych wiórkach.

  2. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) myjemy i obieramy. Gotujemy w wodzie, aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy warzywa (można je pokroić i dodać do talerza z zupą lub zrobić sałatkę jarzynową).
    W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy na nim buraki przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy całą zawartość patelni do garnka z zupą.
    Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz wlewamy ocet i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy 10-15 minut. W razie potrzeby dodatkowo zakwaszamy octem.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 04 kwietnia
najlepszy :)
Składniki
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 łyżki smalcu
Składniki