Barszcz wołyński

Barszcz wołyński
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Ja proponuje barszcz wołyński.

Składniki

  • 500 g miesa wołowego ( u mnie szponder)
  • 500 g małych buraków
  • 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zielenina

Przygotowanie

  1. Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia.

Komentarze do przepisu (11)

Jagoda50 08 sierpnia 2016
Uwielbiam barszcz w kazdym wydaniu,pycha.
Docherro 08 sierpnia 2016
Powtórzę słowa Jagoda50...pycha...:)
izaa_a 08 sierpnia 2016
ale bym zjadła!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g miesa wołowego ( u mnie szponder)
  • 500 g małych buraków
  • 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zielenina
Składniki