Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji

Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lubimy łączyć kuchnie świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania.

Składniki

  • 250 g mielonej cielęciny
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 puszka żółtych pomidorów
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml koncentratu barszczu Vitapol
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso smażymy w „suchym” garnku, szpatułką rozdrabniając je.
    Włoszczyznę obieramy, dodajemy do mięsa razem z liśćmi i zielem angielskim.
    Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem.

Komentarze do przepisu (3)

kulinarnagosia 19 listopada
No, takiej wersji tego barszczu jeszcze nie miałam okazji skosztować :)
GREGORHSPEED 19 listopada
Gorąco polecam ;)
Obserwator 20 listopada
Barszcz ukraiński to w każdej postaci zjem. Pyszny był.
Składniki
  • 250 g mielonej cielęciny
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 puszka żółtych pomidorów
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml koncentratu barszczu Vitapol
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
Składniki