Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
Trochę zabawy jest aby zrobić tą zupę ale jak się spróbuje to warto poświęcić trochę czasu :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.

  2. Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  3. Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy)

  4. Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.

Komentarze do przepisu (5)

MEGI110278 25 czerwca 2012
Wspaniała zupa ;-) i kolory...
Ja buraki gotuję w skórkach,a fasolę namaczam na noc...nie dodaję... Czytaj całość »
Wspaniała zupa ;-) i kolory...
Ja buraki gotuję w skórkach,a fasolę namaczam na noc...nie dodaję przecieru.
Ale następnym razem spróbuję w/g Twojego przepisu ;-)
martinezo 25 czerwca 2012
ładna
leopard28 25 czerwca 2012
tez nie dodawalem przecieru ale znalazlem ten myk w innym przepisie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki