Barszcz ukraiński

Przepis dnia 2010-12-16
Barszcz ukraiński
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Wspaniała zupa pełna warzyw

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowałam buraki: w łupinkach, bez soli, ok. 3 godziny. Ugotowałam 7 sztuk. 4 wykorzystałam do barszczu, resztę obrałam z łupinek i zamroziłam (będę miała gotowe do kolejnego barszczu lub do zasmażanych buraczków). Do zimnej wody włożyłam żeberka, kiedy się woda zagotowała, dodałam w kawałku selera i pietruszkę, 2 poszatkowane garści kapusty białej, posiekaną cebulę, pokrojone w słupki marchewkę i buraki. Do tego dodałam 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 pokrojone ząbki czosnku, natkę pietruszki, sól. Wszystko gotowało się ok godzinę. Po tym czasie dodałam fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowałam większą ilość fasoli do fasolki po bretońsku i wzięłam stamtąd. Równie dobrze można dodać fasolę z puszki lub ugotować osobno małą porcję. Gotowałam zupę, aż ziemniaki będą miękkie i dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki soku z cytryny. Pogotowałam jeszcze ok. 10 minnut i zaprawiłam śmietaną.

Komentarze do przepisu (5)

irma 13 grudnia 2010
Tak, zupka uwielbiana przez nas, ale mnie zaskoczyło, to, że zamroziłaś gotowane buraki. Nigdy nie wpadłam na... Czytaj całość »
Tak, zupka uwielbiana przez nas, ale mnie zaskoczyło, to, że zamroziłaś gotowane buraki. Nigdy nie wpadłam na taki pomysł, mimo iż mroże wiele produktów. Dzięki na pewno skorzystam
kuchcik2 14 grudnia 2010
Moja ulubiona zupa, ale wolę więcej fasoli i warzyw, ale bez ziemniaków. PYYYYYCHA!!!
bella145 16 grudnia 2010
jest pyszna, ja dodałam sobie łyżkę majonezu kieleckiego bezpośrednio na talerz, zaostrza smak. Co do mrożenia... Czytaj całość »
jest pyszna, ja dodałam sobie łyżkę majonezu kieleckiego bezpośrednio na talerz, zaostrza smak. Co do mrożenia buraczków, to też nigdy tak nie robiłam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki